Новини

Уникален успех на учениците от ПГИ на Националната олимпиада по ИТ! Перник има трима Лауреати, златни и бронзови медали и множество призови места!

Последни новини

    Събития

Уникален успех на учениците от ПГИ на Националната олимпиада по ИТ! Перник има трима Лауреати, златни и бронзови медали и множество призови места!


Младите IT специалисти от Професионална гимназия по икономика – гр. Перник постигнаха исторически успех и показаха отлични резултати на финалния кръг на Националната олимпиада по Информационни технологии, която се проведе от 26 до 28 април 2024 г. в гр. Бургас. Тази година от училището се класираха 7 ученици за този последен кръг. Представителите на ПГИ – Перник донесоха на своето училище и град Перник три лауреатски звания, първо, трето и четвърто място в категориите, златни и бронзови медали и множество призови места и отлични оценки. Петима ученици се класираха в Топ10 на България в комплексното индивидуално класиране (защита на проект + тест) във възрастовите групи 8-10 и 11-12 клас. Най-високото звание "Лауреат" на Националната олимпиада по ИТ заслужиха: Драгомир Попов, Калин Симеонов и Мария Малчева.

Драгомир ПоповЗа Драгомир Попов това е пето класиране до финалния кръг на Националната олимпиада по Информационни технологии. Освен че му бе присъдено званието "Лауреат", дванадесетокласникът от специалност "Икономическа информатика" се класира на 6-то място в главното индивидуално класиране. Заедно с Калин Симеонов представиха своя проект "MasterMotion" в категория "Съвременни системи за визуална информация; и спечелиха заслужено първото място и златните медали в своята категория.

 

 

Калин СимеоновКалин Симеонов е също дванадесетокласник в специалност "Икономическа информатика" в ПГ по икономика - гр. Перник. За него това е четвърто участие в националния кръг на олимпиадата по Информационни технологии в годините. Тази година, освен званието "Лауреат" и първото място в категорията, той се нареди също на 6-то място в главното индивидуално класиране.

Драгомир Попов и Калин Симеонов са многократни носители на медали и първи места от предишните олимпиади по ИТ. Калин се класира за четвърта година на финалния кръг на НОИТ, като най-големият му успех е първото място в категория „Мултимедийни приложения“ през 2022 г. Драгомир Попов е всяка година неизменен участник в последния етап на НОИТ. През последните години той е два пъти сребърен медалист в главното индивидуално класиране (2020 и 2022 г.), два пъти печели първо място (2020 и 2022 г.) и един път трето (2021 г.) в своята категория.

Мария МалчеваТретият Лаурет от националния кръг на олимпиадата по Информационни технологии е единадесетокласничката Мария Малчева - специалност "Икономическа информатика". Тя е с най-добър краен общ резултат сред момичетата в България в състезателната група 11-12 клас. Заедно с Александра Младенова представиха проекта "Зовът на кукера: Детето на пророчеството" в Съвременни системи за визуална информация. Момичета напълно заслужено спечелиха третото място и бронзовите медали в тази категория.

Със заслужено завоюваните отлични оценки 6,00 на НОИТ тримата Лауреати от отбора на ПГИ - Перник получават правото да учат най-желаната специалност "Софтуерно инженерство" в Софийския университет, като по този начин ще доразвият придобитите знания и умения в Професионална гимназия по икономика - гр. Перник!

 

Александра МладеноваАлександра Младенова се класира за втори път на националния кръг на НОИТ.Освен спечеления бронзов медал, тя е с финална оценка Отличен 5,75 в главното индивидуално класиране. Проектът на Александра и Мария, с който завоюваха третото място, представлява 3D игра за кукерските обичаи с 3D възстановка на площада в Перник.

 

Освен лауреатските звания учениците завоюваха и много призови места.

 

Калоян КостадиновЗа Калоян Костадинов това бе второ участие на такъв форум, като заедно с Ивайло Здравков станаха четвърти в категория Софтуерни приложения. Крайната оценка и на двамата в общото класиране е Отличен 5,75. Калоян е десетокласник в специалност "Икономическа информатика" в ПГИ - Перник. Преди 5 месеца той завоюва второто място на Националното състезание по ИТ "Джон Атанасов" с проекта TikFluence.

 

 

 

Ивайло ЗдравковИвайло Здравков е дебютант в отбора на ПГ по икономика. Приложението NutriFit, което създадоха Ивайло и Калоян, представлява интерактивен проект, който използва мощта на изкуствения интелект за избиране на подходящ хранителен режим, с цел активно съдействие за поддържането на оптималното тегло и здравословно състояние.

 

 

 

 

Веселин ГригоровДруг успех за представителите на ПГИ е осмото място в категория Съвременни системи за визуална информация за единадесетокласника от специалност "Икономическа информатика" Веселин Григоров. Неговият проект представлява 3D игра и пресъздаване на събитията на битката при Одрин. Миналата година Веселин зае пето място в главното индивидуално класиране.

Научен ръководител на учениците е г-н Людмил Велинов - старши учител по приложна информатика и техника в Професионална гимназия по икономика - Перник.

Общият брой на класираните ученици от ПГИ - гр. Перник за Националния кръг на олимпиадата по ИТ и Националното състезание „Джон Атанасов“ от 2013 г. до настоящия момент е 93 ученици. Тези класирания до финалния етап на олимпиадата по ИТ и Националното състезание „Джон Атанасов“ са донесли на Професионална гимназия по икономика – гр. Перник: Девет Лауреати, 8 първи места, 1 златен медал, 3 втори места, 3 сребърни медала, 4 трети места, 10 четвърти места, 5 пети места, 48 отлични оценки от НОИТ и т.н.

Да благодарим на момчетата и момичетата за поредния успех, който донесоха на ПГИ и град Перник и да им пожелаем продължаване на традициите и през следващата година!

Снимки от огромния успех на учениците на ПГИ - Перник може да видите тук


Автор: Админ

Публикувано на: 29.04.2024 г. Видяно: 1006 пъти