Новини

10 ноември - Международен ден на счетоводителите

Последни новини

    Събития

10 ноември - Международен ден на счетоводителите


По предложение на ЮНЕСКО 10 ноември е утвърден за Международен ден на счетоводителите.

За „баща на счетоводството“ се смята Лука Пачоли, който на 10 ноември 1494 г. публикува своето произведение „Всичко за аритметиката, геометрията, пропорциите и пропорционалностите“. В България счетоводството започва да се развива през 19-и век. Автори на първата счетоводна книга са братята Христо и Стоян Караминкови. Тя е издадена през 1850 г. в Цариград.
През 1884 г. дисциплината „Счетоводство“ започва да се преподава официално в Търговската гимназия в град Свищов. По това време се появяват и първите професионални счетоводители в България и се слагат основите на специализираните счетоводни услуги. Днес „счетоводител“ е сред една от най-разпространените и търсени професии. От прецизната и компетентна работа на счетоводителите зависи не само успехът на отделното предприятие, но и икономиката на цялата държава.
Да си счетоводител е отговорна професия – от теб зависи финансовото състояние на фирмата и нейния бизнес имидж. Затова към нея трябва да се подхожда отговорно. Основите за това се поставят още в училище.
Днес в Професионална гимназия по икономика – град Перник, счетоводство изучават учениците от всички специалности. И, въпреки че не им е лесно, заедно със своите учители, се стремят към усвояване на тънкостите на тази професия.
С пожелания за здраве и много професионални успехи на всички настоящи и бъдещи счетоводители!

Честит празник!


Автор: Симона Кирилова

Публикувано на: 10.11.2023 г. Видяно: 126 пъти