Новини

Ученици от ПГИ взеха участиe по проект

Последни новини

    Събития

Ученици от ПГИ взеха участиe по проект


На 13.10. 2023г., ученици от 12а клас специалност: “Икономика и мениджмът“ в Професионална гимназия по икономика град Перник, взеха участие в среща-дискусия по проекта „Съвместен преход на въглищните региони в Полша и България“, която се организира от Институт за икономическа политика и Германо - Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). Срещата се проведе в Заседателната зала на Община Перник. 
Във Фокус групата освен организаторите в лицето на Ясен Георгиев, Изпълнителен директор на Институт за икономическа политика (ИИП) и Красимира Димитрова, Ръководител проекти, Германо-българска индустриално-търговска камара (ГБИТК), участие взеха младежи от още 3 гимназии в гр. Перник. Дискусията с младите хора  бе  ориентирана към следните въпроси:
- Доколко младите хора са запознати с осъществяването на зеления преход в област Перник?
- Запознати ли са младите хора, че Перник попада сред т. нар. въглищни региони в България, в които приоритетно ще се реализират част от мерките на зеления преход?
- С какво младите хора свързват зеления преход?
- В кои сфери ще бъдат създадени нови "зелени работни места"?
- Предоставя ли се подходяща професионална подготовка за заемане на "зелени работни места"? 
- Какви зелени умения е необходимо да развиват младите хора във връзка с развитието на "зелените работни места"?
Учениците взеха участие по актуалните въпроси, защитиха своите позиции с добра аргументация с което показаха завидни познания в областта на зеленият преход, зелените работни места и необходимите зелени умения. Споделиха своите виждания и очаквания за професиите и работните места на бъдещето в област Перник в контекста на процеса на преминаване към нулеви въглеродни емисии.
Благодарим на Институт за икономическа политика, в лицето на Десислава Петрова – програмен директор и  Мениджър на събития в  Институт за икономическа политика за възможността ПГИ – Перник да бъде част от този проект.

Снимки от събитието може да видите тук

 


Автор: Симона Кирилова

Публикувано на: 18.10.2023 г. Видяно: 364 пъти