Новини

Трима ученици на ПГИ - ЛАУРЕАТИ на Националната олимпиада по Информационни технологии

Последни новини

    Събития

Трима ученици на ПГИ - ЛАУРЕАТИ на Националната олимпиада по Информационни технологии


Младите IT специалисти от Професионална гимназия по икономика – гр. Перник постигнаха исторически успех и показаха отлични резултати на финалния кръг на Националната олимпиада по Информационни технологии, която се проведе от 21 до 23 април 2023 г. в гр. Шумен. Тази година от училището се класираха рекорден брой ученици за този последен кръг - 14. Представителите на ПГИ – Перник донесоха на своето училище и град Перник три лауреатски звания и множество призови места и отлични оценки. Девет ученици се класираха в Топ10 на България в комплексното индивидуално класиране (защита на проект + тест) във възрастовите групи 8-10 и 11-12 клас. Учениците завоюваха четвърто, пето, шесто и седмо място в главното индивидуално класиране в състезателната група 8-10 клас и шесто, седмо, осмо и девето място в горната категория - 11-12 клас. Най-високото звание "Лауреат" на Националната олимпиада по ИТ заслужиха: Мирослав Мирчев, Мартин Величков и Симеон Теремков.

Симеон ТеремковЗа Симеон Теремков това е трето класиране до финалния кръг на Националната олимпиада по Информационни технологии. Освен че му бе присъдено званието "Лауреат", той се класира на 6-то място в главното индивидуално класиране. Заедно с Антъни Антонов представиха своя проект "TubeFeel" в категория "Големи обеми от данни", който представлява анализатор на слушаната от потребителите музика в Youtube. Проектът бе подобаващо оценен от Националната комисия и се класира в най-добрите десет, а Антъни Антонов завоюва деветото място и заслужи оценка Отличен 5,75 в общото класиране.

През 2020 г. Симеон се окичи със златния медал в индивидуалното класиране, а заедно с Драгомир Попов спечели първо място в своята категория с проекта "Олимпиометър". През 2021 г. отново с Драгомир Попов се класираха в призовата тройка в категория "Софтуерни приложения", като заеха третото място. 

Мирослав МирчевМирослав Мирчев е дванадесетокласник в специалност "Икономическа информатика" в ПГ по икономика - гр. Перник. И за него това е трето участие в националния кръг на олимпиадата по Информационни технологии в годините. Тази година, освен званието "Лауреат", той се нареди на 7-мо място в главното индивидуално класиране и на 9-то в категория "Големи обеми от данни" с проекта SocialStats, който съдържа различни статистики и диаграми на потребителите на различни социални мрежи. Това приложение Мирослав създаде заедно със своя съученик Денис Стефанов. В крайното класиране Денис е 9-ти и получи също отлична оценка - 5,75. И двамата зрелостници са ученици в специалност "Икономическа информатика". През 2019 г. на националния кръг по информационни технологии Денис завоюва първото място с проекта "По-чист въздух", а Мирослав стана четвърти с уеб сайта "Градът на черното злато".

Мартин ВеличковТретият "Лауреат" от Професионална гимназия по икономика - гр. Перник на Националната олимпиада по информационни технологии е Мартин Величков. Освен финална оценка 6,00, той се класира и на престижното осмо място в главното индивидуално класиране. В категория "Големи обеми от данни" представи заедно с Кристиан Симеонов проекта "ВкУснО", който зае 6-то място в категорията. Кристиан също завърши с отлична оценка 5,75.

Приложението "ВкУснО" представлява кулинарен помощник при избора на меню от наличните продукти. Потребителите могат да посочват продуктите, които са им на разположение и системата ще им върне подходящи рецепти.

Освен лауреатските звания учениците завоюваха и много призови места.

Калоян КостадиновКалоян Костадинов направи уникален дебют на такъв форум, като стана четвърти в главното индивидуално класиране в състезателната група 8-10 клас. Крайната оценка в общото класиране е 6,00. Калоян е деветокласник в специалност "Икономическа информатика" в ПГИ - Перник. В категория "Софтуерни приложения", заедно с осмокласника Николай Георгиев, се класира отново на четвърто място с проекта "TikFluence". Целта на приложението е да докаже, че TikTok повлиява върху популярността на дадена песен в други платформи с течение на времето, след многобройното им използване за видеа с различни цели в TikTok. Николай Геoргиев също получи отлична крайна оценка в индивидуалното класиране - 5,50.

Друг огромен успех за представителите на ПГИ е петото място в категория Мултимедийни приложения за десетокласниците Веселин Григоров и Васко Александров с проекта "Рабишкото чудо". Проектът представлява 3D игра и пресъздаване на пещера Магурата. Играта има и VR версия. Веселин и Васко постигнаха и друг успех, като се класираха 5-ти и 6-ти в главното индивидуално на състезателна група 8-10 клас. И двамата заслужиха крайна оценка - 6,00.

Мария МалчеваТрябва да се отбележат и високите постижения и резултати в националния кръг на олимпиадата по Информационни технологии на десетокласничката Мария Малчева - специалност "Икономическа информатика". Тя е с най-добър краен общ резултат сред момичетата в България в състезателната група 8-10 клас. Мария е седма в главното индивидуално класиране, а крайната оценка за възпитаничката на ПГИ е Отличен 6,00. Тя представи и проекта "ХимЛаб" в категория Мултимедийни приложения, който зае шесто място в категорията. Мария разработи проекта за 6 месеца заедно със своята съученичка Александра Младенова. Приложението е 3D игра с VR версия, пресъздаваща интерактивна STEM лаборатория, фокусирана върху природните науки химия и биология. 

Драгомир Попов и Калин Симеонов също получиха отлични оценки в крайното индивидуално класиране - 5,75 и 5,50. Единадесетокласниците от специалност "Икономическа информатика" са многократни носители на медали и първи места от предишните олимпиади по ИТ. Тази година те пресъздадоха в 3D игра една от най-успешните битки в българската история със своя проект "Битката при Клокотница". Потребителите могат да се запознаят и участват в битката при Клокотница, като следват историческия ход на събитията. Освен с точно пресъздадената обстановка, терен и автентичен вид, проектът изпъква и с възможността потребителят да научи повече за ключовите елементи и обстоятелства около битката. както и да се впусне в нея.

Със заслужено завоюваните отлични оценки на НОИТ петимата дванадесетокласници от отбора на ПГИ - Перник получават правото да учат най-желаната специалност "Софтуерно инженерство" в Софийския университет, като по този начин ще доразвият придобитите знания и умения в Професионална гимназия по икономика - гр. Перник!

Научен ръководител на учениците е г-н Людмил Велинов - старши учител по приложна информатика и техника в Професионална гимназия по икономика - Перник.

 

Отбор ПГИ - Перник

Общият брой на класираните ученици от ПГИ - гр. Перник за Националния кръг на олимпиадата по ИТ и Националното състезание „Джон Атанасов“ от 2013 г. до настоящия момент е 83 ученици. Тези класирания до финалния етап на олимпиадата по ИТ и Националното състезание „Джон Атанасов“ са донесли на Професионална гимназия по икономика – гр. Перник: Шестима Лауреати, 7 първи места, 1 златен медал, 2 втори места, 3 сребърни медала, 3 трети места, 9 четвърти места, 5 пети места, 42 отлични оценки от НОИТ и т.н.

Да благодарим на момчетата и момичетата за поредния успех, който донесоха на ПГИ и град Перник и да им пожелаем продължаване на традициите и през следващата година!


Автор: Админ

Публикувано на: 25.04.2023 г. Видяно: 1680 пъти