Новини

Алекс Янев и Людмил Велинов представиха България на Европейската седмица на програмирането в Брюксел по покана на Еврокомисар Мария Габриел

Последни новини

    Събития

Алекс Янев и Людмил Велинов представиха България на Европейската седмица на програмирането в Брюксел по покана на Еврокомисар Мария Габриел


Алекс Янев и Людмил Велинов бяха сред избраните от Министерството на образованието и науката да представят България на Европейската седмица на програмирането в Брюксел. Участието им е по покана на Еврокомисаря за цифровата икономика и общество г-жа Мария Габриел. Срещата с Еврокомисар Мария Габриел се състоя на 08 октомври тази година в сградата на Европейската комисия в Брюксел. Алекс Янев, ученик в XI клас в специалност „Икономическа информатика“, представи съвместния проект с Адриан Росенов „60 метра под земята“, с който  спечелиха първо място в категория „Мултимедийни приложения“ на Националната олимпиада по информационни технологии през месец май в гр. Враца. На събитието присъстваха най-добрите млади специалисти на България в сферата на информационните технологии – лауреати и призьори от националната олимпиада и състезания по информационни технологии през тази година.

Впечатлена съм от проектите на талантливите български ученици, които поканих в Брюксел за Европейската седмица на програмирането. Чрез тях представихме България за втора поредна година на голямото събитие в рамките на специализираната седмица. Поздравявам от сърце учителите и лауреатите на Националния кръг по информационни технологии, на 11-ото Национално състезание по информационни технологии „Четвъртата индустриална революция“ и другите изявени ученици за труда и страхотните резултати.“, каза Еврокомисар Мария Габриел.

Това е поредната изява на младите информатици от ПГИ – гр. Перник, които само в рамките на една седмица получиха признание от Европейската комисия и Президентството на Република България, където Адриан Росенов бе номиниран в президентската инициатива за наградата „Джон Атанасов“.

Снимки от събитието може да видите тук

 

 


Автор: Админ

Публикувано на: 11.10.2019 г. Видяно: 2244 пъти