Новини

Изключителен успех на ПГИ - Перник на Националната олимпиада по ИТ! Имаме Лауреат, две първи и едно второ място!

Последни новини

    Събития

Изключителен успех на ПГИ - Перник на Националната олимпиада по ИТ! Имаме Лауреат, две първи и едно второ място!


Учениците на Професионална гимназия по икономика – гр. Перник постигнаха изключителен успех на Националната олимпиада по информационни технологии, която се проведе от 10 до 12 май 2019 г. в гр. Враца. Те спечелиха две първи места (категории Уеб сайт и Мултимедийни приложения) и едно второ (категория Приложни програми). Адриан Росенов стана ЛАУРЕАТ на Националната олимпиада с оценка 6,00, което му дава право да бъде приет без конкурсен изпит във всеки един университет. Така се сбъдва неговата мечта да учи Софтуерни технологии и дизайн или Софтуерно инженерство. Заедно с Алекс Янев, ученик X клас в специалност Икономическа информатика, завоюваха първото място в категория Мултимедийни приложения с проекта "60 метра под земята" след изключително оспорвана надпревара между 20-те най-добре класирани за национален кръг проектa. "60 метра под земята" представлява 3D игра и възстановка на Подземния минен музей в град Перник. Главната цел на играта е да се предаде максимално точно и ясно усещането да си миньор в мината на Перник през изминалия век, когато тя се е разраствала с огромни и бързи темпове, а миньорската професия е била една от най-желаните и високо платените в града. Проектът е изготвен със съдействието на Регионалния исторически музей – Перник по случай 90 години град Перник. След края на националната олимпиада мултимедийното приложение ще бъде безвъзмездно предоставено на РИМ – гр. Перник.

Другото първо място за ПГИ - Перник завоюваха осмокласниците в специалност "Икономическа информатика" Денис Стефанов и Лукас Арави. Те спечелиха в категория "Уеб сайт" с проекта "По-чист въздух", който е иновация за България! Приложението засяга един от най-големите проблеми на нашето съвремие, а именно замърсяването на въздуха и околната среда. Сайтът съдържа конкретна и точна информация за веществата, които влияят върху замърсяването на въздуха, решенията и възможностите за намаляване на вредните емисии, допустимите стойности, според българското законодателство, интерактивна карта на съдържанието на фини прахови частици (2,5) в реално време и класации на най-замърсените и най-чистите места и общини в България. На началната страница на сайта има интерактивен бутон, чрез който всеки потребител може да научи стойностите на фини прахови частици от най-близкия по местоположение сензор до него. Сензорите са поставени от доброволци и за цяла България са над 700, а в пернишка община - 10. Може да разгледате уеб сайта на адрес: https://air.noit.eu.

В същата категория Теодор Петров и Мирослав Росенов се наредиха на престижното четвърто място с техния проект "Градът на черното злато". Уеб сайтът представя един от емблематичните символи на Перник – черното злато. Всеки потребител може да се запознае виртуално и интерактивно с минното дело и да се пренесе в автентичната атмосфера на тежкия миньорски труд, посредством интерактивни карти и 3D симулации.Целта е да се види истинската стойност, същността и величието на миньорската професия и да се покаже, че Държавни Мини "Перник" е била основен фактор за индустриализацията на България през XX век. Също така има за цел да провокира интерес към онази част от публиката, която се интересува от Новата и Най-нова история на България. След края на националната олимпиада сайтът също ще бъде безвъзмездно предоставен на РИМ – гр. Перник. Може да разгледате уеб сайта на адрес: https://pernik.noit.eu.

Авторите на проектите "60 метра под земята" и "Градът на черното злато" изказват своите най-сърдечни благодарности на директора на РИМ - Перник, г-жа Венцислава Крумова, за предоставените материали, информация и оказаното съдействие!

Невероятен успех е спечеленото второ място в категория Приложни програми от Алекс Милчов и Слави Асенов. Въпреки че Слави Асенов беше възпрепятстван да участва на националния кръг, Алекс Милчов се нагърби с тежката задача да защити техния проект "ADC Monitoring". В конкуренцията на проекти с невронни мрежи и изкуствен интелект, той се класира втори! "ADC Monitoring" представлява мониторинг на системата за разпределени изчисления на експеримента АТЛАС в ЦЕРН и показва текущото състояние и натоварване на компютърните ресурси, колко процесорни ядра работят в момента в целия свят и др. Целият този процес е визуализиран чрез интерактивни диаграми. Създателите на проекта искрено благодарят за доверието и възлагането на проекта на д-р Иван Глушков - български учен и координатор на системата за разпределени задачи в експеримента Атлас в ЦЕРН, който беше в основата за предоставянето на "суровите данни" от експеримента. След края на националната олимпиада приложението ще бъде безвъзмездно предоставено на ЦЕРН. То е достъпно вече и в Google Play.

Петима от нашите участници получиха специални парични и предметни награди от главните спонсори на олимпиадата. Сред тях бе и дванадесетокласника Денис Тодоров, който получи крайна оценка Отличен 5,50, което също му дава право да кандидатства във всяка една престижна компютърна специалност във висше училище без приемен изпит.

Тази година ПГИ класира рекорден брой участници за националния кръг - 12, което е гордост не само за училището, но и за град Перник!

 

Снимки от участието в НОИТ може да разгледате тук


Автор: Админ

Публикувано на: 14.05.2019 г. Видяно: 1757 пъти