Новини

Седем ученици на ПГИ се класираха за финалния кръг на националната олимпиада по ИТ

Последни новини

    Събития

Седем ученици на ПГИ се класираха за финалния кръг на националната олимпиада по ИТ


За поредна година младите информатици от ПГ по икономика – гр. Перник демонстрираха своите знания и умения в сферата на информационните технологии, като седем от тях с четири проекта се класираха за националния кръг на олимпиадата по ИТ. Този успех вече се превърна в традиция за ПГИ - гр. Перник, защото през последните години десетки ученици заслужиха правото да се състезават на последния етап на олимпиадата и да се борят за лауреатските и призовите места на най-престижния ученически форум по информационни технологии в България.
В категория „Софтуерни приложения“ Ивайло Здравков и Калоян Костадинов (IX и Х клас, спец. Икономическа информатика) ще представят своето приложение NutriFit. Това е интерактивен проект, който използва мощта на изкуствения интелект за избиране на подходящ хранителен режим, с цел активно съдействие за поддържането на оптималното тегло и здравословно състояние. Ивайло е дебютант в отбора на ПГ по икономика, докато за Калоян това е второ поредно участие на финалния кръг на НОИТ. Миналата година той стана четвърти в главното индивидуално класиране и в своята категория на НОИТ 2023, а на Националния есенен турнир по ИТ „Джон Атанасов“ през декември завоюва второ място в категория „Софтуерни приложения“ с проекта TikFluence.
В категория „Съвременни системи за визуална информация“ ПГИ - Перник класира три проекта за участие в националния кръг - 3D игра на събитията на битката при Одрин с автор Веселин Григоров, проект за кукерските обичаи с 3D възстановка на площада в Перник, създаден от Мария Малчева и Александра Младенова и приложението на Драгомир Попов и Калин Симеонов – MasterMotion. В него, с помощта на засичаща скелета 3D камера, играчът играе безконтактно без мишка, клавиатура, джойстик или VR очила - само с жестове и движения на тялото. Учениците, които ще представят училището и гр. Перник, са единадесетокласници и дванадесетокласници в спец. Икономическа информатика. 
Веселин Григоров ще участва за втори път на НОИТ, като миналата година на националния кръг той стана пети в главното индивидуално класиране и категория „Мултимедийни приложения“. 
За Мария Малчева и Александра Младенова това е също второ поредно класиране за финалния етап на олимпиадата по ИТ, като на НОИТ2023 Мария показа най-добър резултат сред момичетата в България във възрастовата група 8-10 клас. 
Драгомир Попов и Калин Симеонов са многократни носители на медали и първи места от предишните олимпиади по ИТ. Калин се класира за четвърта година на финалния кръг на НОИТ, като най-големият му успех е първото място в категория „Мултимедийни приложения“ през 2022 г. Драгомир Попов е всяка година неизменен участник в последния етап на НОИТ. През последните години той е два пъти сребърен медалист в главното индивидуално класиране (2020 и 2022 г.), два пъти печели първо място (2020 и 2022 г.) и един път трето (2021 г.) в своята категория.

Националният кръг ще се проведе от 26 до 28 април 2024 г. в град Бургас, където учениците не само ще защитават своите проекти, но ще държат и тест по информационни технологии.

Да пожелаем успех на нашите представители на Националния кръг на олимпиадата по ИТ!

 


Автор: Админ

Публикувано на: 05.04.2024 г. Видяно: 850 пъти