Новини

Първо място на Националната олимпиада по информационни технологии

Последни новини

    Събития

Първо място на Националната олимпиада по информационни технологии


Веселин Романов и Мартин Мирков от Професионална гимназия по икономика – гр. Перник спечелиха първото място в категория Уеб сайт на Националната олимпиада по информационни технологии, която се проведе от 11 до 13 май 2018 г. в гр. Търговище. Те завоюваха първото място след изключително оспорвана надпревара между 20-те класирани за национален кръг проекти.

Осмокласниците от спец. „Икономическа информатика“ се представиха  с проекта „(Не)познатата пернишка крепост“, който е разработван в продължение на 7 месеца.  Уеб сайтът демонстрира един от емблематичните символи на Перник – хълма Кракра. Всеки потребител може да се запознае виртуално и интерактивно с този величествен обект. Учениците показват много любопитни и неизвестни факти, доказващи, че крепостта е уникална в световен мащаб и по нищо не отстъпва на други подобни археологически обекти. Данните в него може с успех да се използват в образователната дейност при изучаването на борбата на българите срещу Византия и да запознаят всички с проявения героизъм от воеводата Кракра и неговите воини за защита на нашите земи.

Материалите са авторски и са предоставени от Регионален исторически музей – град Перник. След края на националната олимпиада сайтът ще бъде безвъзмездно предоставен на РИМ – Перник. Приложението може да бъде видяно на уеб адрес: https://fortresspk.noit.eu

Създаденият от учениците на икономиката проект е не само от образователно, но и от регионално значение, тъй като досега средновековната пернишка крепост нямаше сайт. По този начин учениците желаят да покажат истинския облик на крепостта и историческото й значение, както и да привлекат повече туристи в пернишкия регион.

В крайното индивидуално класиране Мартин Мирков се класира на престижното 4-то място с оценка Отличен 6.00, а Веселин Романов също получи отлична оценка – 5.75. Крайната оценка се формира от два компонента – защита на проекта и решаване на тест по информационни технологии.

Това не е първи успех за информатиците от ПГИ – гр. Перник. В последните години те печелят призови и лауреатски места от всяка олимпиада и състезание по информационни технологии. Научен ръководител на учениците е Людмил Велинов – ст. учител по професионална подготовка в ПГИ – гр. Перник.

Снимки от събитието може да видите тук

 


Автор: Админ

Публикувано на: 17.05.2018 г. Видяно: 227 пъти